Célegyenesbe fordult a DigiUp 4.0 projekt!

2020. április 1-én indult a projekt, amelynek elsődleges célja a pályaválasztó fiatalok érdeklődésének felkeltése a szakképzések iránt, a hiányszakmák azonosítása, a jövő digitális szakmáinak népszerűsítése, valamint a hátáron átnyúló tudásmegosztás és tapasztalatcsere.

A projekt tevékenységei közül elsőként az Ipar 4.0 képzési igényeinek felmérése történt meg a projektben résztvevő 4 régió (Vas és Zala megye, Burgenland és Bécs) vállalatainál. Ezt követően innovatív, a digitális technológiákhoz kapcsolódó, pályaorientációs tananyagok kidolgozására került sor. Az elektronika, robotika, 3D nyomtatás, CNC technológia és kreatív fémipar témakörben elkészült tananyagok és gyakorlati modulok segítségével „train the trainers” tanfolyamot tartottunk osztrák és magyar, pályaorientációval foglalkozó oktatók részére, akik később gyakorlatorientált workshopok keretében mutatták be a diákok számára a jövő digitális szakmáit.

Elkészült egy olyan applikáció is, amelynek segítségével játékos formában mérhető fel a diákok digitális kompetenciája. A pályaválasztás előtt álló fiatalok a kezdő önértékelés után három témakörben adhatnak számot tudásukról, melyet egy záró értékeléssel fejezhetnek be, ezzel felmérve, hogy a workshopok után hogyan változott a tudásuk.

A digitális szakmák népszerűsítése érdekében roadshow-kat, promóciós rendezvényeket, figyelemfelhívó akciókat szerveztünk, illetve egy pályaorientációs kiadványt is készítettünk, amelyben összefoglaltuk a határ két oldalán tanulható digitális szakmákat.

Az utolsó periódusban tovább folytatjuk a szakmák és a szakképzés népszerűsítését, továbbképzéseket szervezünk, valamint tovább dolgozunk a határon átnyúló tudásközpont kialakításában is.

Ha további részletet szeretne megtudni a projektről, keresse fel weboldalunkat www.digiup-athu.eu, vagy kövesse DigiUp 4.0 facebook oldalunkat!