Ezért olyan értékes a 3D nyomtatással összefüggő tudás

3D nyomtatóval olyan alkatrészeket is le lehet gyártani, amiket más eljárással nem, vagy csak rendkívül költségesen… És ez az ami miatt a jövőben rendkívül keresett szakember lesz az, aki ért a 3D nyomtatáshoz. Szerencsére a tudás megszerzése sem komplikált. Szombathelyen például a Vas Megyei Szakképzési Centrum DKA laborjában rendszeresek a 3D nyomtatással összefüggő tanfolyamok.

Egészen fiataloknak és pályaválasztás előtt állóknak is igyekeznek itt átadni a szakmával kapcsolatos alapismereteket. Ami egyébként hivatalosan még nem tekinthető szakmának. Vagyis az, aki ért a 3D nyomtatáshoz, inkább szakképesítéssel rendelkezik, nem pedig szakmát szerez. Ez azonban kicsit sem von le a tudás értékéből. Azok a mérnökök például, akik értenek a 3D nyomtatáshoz, sokkal könnyebben tudnak elhelyezkedni, mint azok, akik a klasszikus mérnöki tudással rendelkeznek.

Az ok részben a bevezetőben említett tulajdonság. Azaz egy fejlesztő cég például egy prototípushoz szükséges alkatrészt olcsón elő tud állítani 3D nyomtatóval. Nem szükséges idő előtt drága sorozatgyártásba fektetni. Ráadásul mivel a 3D nyomtatók már árban is elérhetők a vállalkozások számára, a cégek ki is használják az ebben rejlő lehetőségeket. Ebből következik az is: ha állást hirdetnek, előnyként jelölik meg azt, ha valaki rendelkezik a 3D nyomtatással kapcsolatos ismeretekkel.

Mindezt egyébként Fülöp Zoltán, a Vas Megyei Szakképzési Centrum DKA laborjának vezetője mondta el nekünk. Ahogy a 3D nyomtatók működésének elvét is. Így fogalmaz:

“Van nekem egy tárgyam, amit felszeletelek. Pontosan, mint a kenyeret: különböző rétegvastagságokra felszeletelem. Ebből a program generál nekem úgynevezett G-kódokat. Ami megmondja nekem, hogy a fej hova tegyen műanyagot és hova ne – ez az előkészítés. Maga a nyomtatási eljárás pedig annyi, hogy van nekem az úgynevezett extrudáló fejem, ahol a műanyagot felmelegítem bizonyos hőfokra, majd egy fúvókán keresztül kipréseljük. Ezt a vékony szálat teszi le a nyomtató a különböző rétegekre.”

Az elv tehát nem bonyolult és a tudás is viszonylag könnyen megszerezhető. Szerintünk érdemes ezzel foglalkozni. Ha érdekel a gyártás, a termékfejlesztés, a mérnöki munka, érdemes lehet neked is kicsit közelebbről megismerkedni a 3D nyomtatás kínálta lehetőségekkel.