CNC-s szakma: A tudás megszerzéséhez minden adott – Akárcsak a gyors elhelyezkedéshez

Bárkiből lehet jól kereső, elismert CNC-s szakember. Ha megvan a kellő motiváció, szinte egyenes az út a sikerhez. Az alapokat ugyanis számos helyen, rendkívül jó szakemberektől lehet megszerezni. Mind az elméleti, mind a gyakorlati tudást. 

Szombathely tekintetében – mint képzési helyszín – a VMSZC Gépipari és Informatikai Technikum, a VMSZC Puskás Tivadar Szakképző Iskola és Kollégium, valamint a Vas Megyei Szakképzési Centrumban (VMSZC) található DKA labor jöhet számításba.

Illetve az adott gyárak tanműhelyei, ahol garantáltan azt a tudást kapják a diákok, amire szükségük lesz a leendő munkájuk elvégzésekor.

Ami pedig külön motiváció.

A szakma előrelépési lehetőséget is kínál. Ahogy Fülöp Zoltán, a Vas Megyei Szakképzési Centrum DKA laborjának vezetője fogalmaz: a CNC gépkezelőből lehet programozó is, ami egy sokkal magasabb szint. Vagyis ha nem állnál meg az alapoknál, akár célként is kitűzheted, hogy nagyobb tudást igénylő ipari CNC programozó lesz belőled.

Egyébként CNC-s szakemberből óriási a hiány. Így gyakorlatilag biztos az elhelyezkedés az iskola elvégzése után. Ahova akár már a nyolcadik osztály befejezését követően jelentkezhetnek a diákok.

És, hogy milyen iparágakban lehet elhelyezkedni CNS-szakemberként? Leginkább a gépiparban. Mindenhol, ahol fémmel dolgoznak. Az iparban óriási a kereslet, hiszen a hagyományos gépeket manapság már mindenhol felváltják a CNC berendezések – fogalmaz Fülöp Zoltán.

Vagyis nem csak a tudás megszerzésében van könnyű dolga annak, aki CNC-s szakember szeretne lenni, hanem az elhelyezkedésben is.

Így ha érdekel a fémipar, szívesen vennél részt a gyártási folyamatokban, ismerd meg te is kicsit közelebbről a CNC-s szakmát. Informálódni az adott régió szakképzési centrumában tudsz.