Jól dönt, aki a robotika, az ipari elektronika mellett teszi le a voksát, ha szakmaválasztásról van szó

A nagy cégek a kétkezi munkavégzést igyekeznek a lehető legnagyobb arányban kiváltani automatizált robotokkal. Vagyis ahol csak lehet, ott robotokkal dolgoztatnak a jövőben. 

Igen ám, csakhogy a robot nem képes teljes mértékben az önállóságra, így azt felügyelni kell. Azaz szükség van olyan szakemberekre, akik képesek a robotokat karbantartani és az esetleges hibákat orvosolni. Ők a robotikával foglalkozó technikusok. És ők azok a szakemberek, akikre az elkövetkezendő években nagy számban lesz szükség. Ahogy “robotizálódnak” a gyárak, úgy növekszik az igény az adott szakemberek iránt. Szóval abszolút keresettnek tekinthetők a robotikával, az ipari elektronikával kapcsolatos tudással rendelkezők. 

És, hogy ez mennyire nem a jövő, az Szombathelyen is jól látszik. A Schaeffler Savaria Kft. új üzeme már teljesen automatizál gyár lesz. Azaz szinte minden feladatot robotok látnak el. Egészen pontosan elektromos autókhoz gyártanak majd alkatrészeket. 

Úgyhogy aki érdeklődik az ipari elektronika, a robotika iránt, annak bizony lesz lehetősége elhelyezkedni. Mind karbantartói területen, mind üzemeltetői egységekben. 

Ráadásul a fizetés is meglehetősen vonzó. A Schaefflernél legalábbis régiós szinten is kimondottan versenyképes bért ígérnek. 

Ugyanakkor fizetség nem csak a végzett és elhelyezkedett kollégáknak jár. A diákoknak a képzés során a szakképzési törvénynek megfelelően is jár juttatás. Illetve az adott szakképző hely, vállalat plusz motivációt is kínálhat. Úgy, mint plusz szociális juttatások, esetleg ösztöndíj.

Szóval az ipar 4.0, a gyárak teljes robotizáltsága már egyáltalán nem a jövő. Ez már a jelen. Nagyon is a jelen…

Úgyhogy ha érdekelnek a robotok, vonzó számodra az ipari elektronika, bátran válaszd a szakirányt. A jövőkép szempontjából ígéretes szakmáról van szó.