Hogyan zárkóznak fel az oktatási intézmények az ipar gyors fejlődéséhez?

A gyártás robotizálódása az Ipar 4.0 folyamatok gyors elterjedése az oktatásban is változást hozott. Az intézményeknek is alkalmazkodniuk kellett a piac által támasztott igényekhez. Vagyis olyan szakembereket kell képezni, akik jól ismerik az Ipar 4.0 alapjait.

És nem csak elméleti oldalról, hanem gyakorlati szinten is. Ez komoly kihívás az iskoláknak, szerencsére azonban egyelőre tudják tartani a lépést az ipar fejlődésével. Legalábbis Szombathelyen, az ELTE Savaria Egyetemi Központban folyamatosak a fejlesztések, és külön Ipar 4.0 szakirány is indult már. Mindezekkel együtt természetesen az oktatói hálózat is bővül. Talán ennek köszönhető az is, hogy egyre több olyan külföldi diák is érkezik az egyetemre, akik a gépészmérnök képzést választják. Jelenleg egyébként körülbelül ötven, határon túlról érkezett hallgató vesz részt a képzésben. Akik amúgy hosszú távra terveznek, többségük a diploma megszerzése után se hagyná el az országot. Az általunk megkérdezett marokkói diáklány is itt képzeli el a jövőjét. Természetesen gépészmérnökként.

Ami pedig az egyetem Ipar 4.0-hoz való alkalmazkodását illeti…

Ahogy Lajber Kristóf mérnök oktató fogalmaz: az Ipar 4.0 szakirány órái az informatikai kar programtervező informatikus képzésével párhuzamosan zajlanak. A diákok itt teljesen informatikai jellegű tantárgyakat hallgatnak. Tehát nem úgymond kemény vonalas gépészeti tantárgyakat, hanem programozást, adatbázis kezelést. És ez az a szakirány, amire ráépül egy angol nyelvű mesterképzés is az intézetben, ami szintén Ipar 4.0 szakirány.

Egyes tantárgyakat egyébként projekt alapú módon oktatnak. A szakirányban nagy hangsúlyt kapnak a gyakorlati képzések. Amikhez az intézmény természetesen rendelkezik a szükséges eszközökkel.

Lajber Kristóf elmondta: a robotizációval kapcsolatos oktatási feladatokra teljes mértékben fel vannak készülve. Található az iskolában például olyan oktató gyártósor, amin a hallgatók a robotok programozását tanulják. De a robotizációhoz kapcsolódóan érkezett egy hegesztő robot is, ami most egy teljesen új kutatásban is részt vesz. Ezen kívül a hallgatói laboratóriumban épül egy saját gyártású robot is, aminek az alkatrészeit 3D nyomtatással állítják elő. Vagyis a projekt nem csak szimplán a robotok működésébe ad bepillantást, hanem az irányítástechnika minden részletét is segíti megérteni. Így az Ipar 4.0 alapjait is még mélyebben megismerhetik a mérnök hallgatók.

Az oktatás tehát tudja tartani a lépést az ipari fejlődéssel. Ebben természetesen a környező vállalatok is partnerek. Amelyek egyébként nem csak képzési vonalon nyújtanak segítséget az ELTE-én tanuló, az Ipar 4.0-át jól ismerő diákoknak. A gyártó cégek a diploma megszerzését követően az elhelyezkedésben is segítik a fiatalokat.