Virtuális üzemlátogatások a pályaorientációban

Nincs szükség utazásra, hosszas időpontegyeztetésre, munkavédelmi oktatásra ahhoz, hogy a diákok valódi gyárakban, valós munkakörülmények között érezzék magukat és megismerjék az adott területen dolgozó szakembereket, illetve az egyes szakmákhoz tartozó munkafolyamatokat.

A DigiUp 4.0 projekt keretében a BFI Burgenland által készített német és magyar nyelvű dokumentum bemutatja, hogy egy kommunikációs platform segítségével, a képernyő kivetítésével hogyan tudják a vállalat szakemberei virtuálisan végig kalauzolni a diákokat a gyár területén, bemutatva nemcsak a gépeket és munkaeszközöket, hanem a munkakörülményeket és továbblépési lehetőségeket is.

A virtuális látogatás hatékonyságának érdekében az anyag módszertani útmutatót tartalmaz arra vonatkozóan, hogy hogyan kell a diákokat felkészíteni, milyen kérdéseket szükséges előzetesen tisztázni, illetve az esemény után hogyan lehet az „utazást” értékelni, a tanulságokat levonni.

Az elmúlt időszak világjárvánnyal kapcsolatos történései, az ezzel kapcsolatos biztonsági és higiéniai előírások hatására a digitális eszközök és virtuális látogatások jelentősége megnőtt. Érdemes  felkészülni arra, hogy a tanulók a Covid intézkedésektől függetlenül nyerhessenek betekintést a vállalatok életébe.

A segédanyag ingyenesen letölthető a projekt weboldaláról és szabadon felhasználható.

https://digiup-athu.eu/dokumentumok/