Közel 60 pályaorientációs workshop került megrendezésre a projekt keretében

Több száz fiatal ismerkedhetett meg az elektronika/robotika, 3D nyomtatás, CNC technika és kreatív fémipar alapjaival azokon a gyakorlatorientált workshopokon, melyeket a DigiUp 4.0 projektpartnerei Vas és Zala megyében, Burgenlandban és Bécsben szerveztek. A pályaválasztás előtt álló fiatalok a workshopok során kipróbálhatták a programozás alapjait és létrehozhattak egy vonalkövető Lego robotot, apró tárgyakat tervezhettek TinkerCad programmal, majd azokat 3D nyomtatóval ki is nyomtathatták, illetve CNC gépek segítségével sakkfigurát vagy kulcstartót készíthettek.

A pályaorientációs workshopok a BFI Burgenland szakemberei által elkészített tananyagok alapján kerültek lebonyolításra, mely anyagok szabadon letölthetők weboldalunkon, és korlátozás nélkül felhasználhatók (link).

A rendezvények nagy népszerűségnek örvendtek mind a diákok, mind a tanárok körében, többen jelezték, hogy szeretnék folytatni az együttműködést és a jövőben is szívesen részt vennének hasonló eseményeken.

A projektpartnerek és az érintett oktatók 2022. december 5-én egy kiértékelő workshop alkalmával osztották meg egymással tapasztalataikat, amelyen egybehangzóan sikeresnek ítélték a pályaorientációs eseményeket. A jövőre tekintve nehézségként került megemlítésre az iskolákban elérhető eszközök alacsony száma, valamint a digitális laborokba történő esetleges utazás szükségessége, ezért különböző ötletek merültek fel ezen problémák áthidalására és projekt fenntarthatóságának biztosítására.

Az online megbeszélés az utolsó esemény volt a projekt 2022. december 31-i zárása előtt.