Az Ipar 4.0 jövőbeli szakmái/Zukünftige Fachberufe der Industrie 4.0

Kezdőlap Knowledge Hub Ipar 4.0 tudásbázis/ Industrie 4.0 Wissensbasis Az Ipar 4.0 jövőbeli szakmái/Zukünftige Fachberufe der Industrie 4.0

7 hozzászólás mutatása
 • Szerző
  Bejegyzés
  • #607
   PannonNovum
   Adminisztrátor

   Ebben a témakörben a negyedik ipari forradalomnak nevezett termelési és üzleti folyamatok digitális transzformációjához szükséges szakértelem megteremtéséhez kapcsolódó, jövőbeni szakmákhoz fűződő tudásanyagokat, cikkeket valamint trendek bemutatását gyűjtjük össze. Ezek az anyagok az IPAR 4.0-hoz kapcsolódó műszaki, gazdasági, informatikai és társadalmi folyamatok megismerését támogatják a határtérségben, a felállításra kerülő HUB-ok segítségével, mivel a választható munkák tartalma folyamatosan változik.

   Hier werden Unterlagen, Artikel und Trends zu den künftigen Fachberufen gesammelt, welche das Know-How schaffen, das zur digitalen Transformation der als vierte Industrierevolution genannten Produktions- und Geschäftsprozesse nötig ist. Dieses Material unterstützt das Kennenlernen der technischen, wirtschaftlichen, informatischen und sozialen Prozesse in der Verbindung mit der INDUSTRIE 4.0 in der Grenzregion mit Hilfe der aufzubauenden Hubs, da sich der Inhalt der wählbaren Jobs ständig ändert.

  • #744
   dancsir
   Felhasználó

   Modern Gyárak Éjszakája rendezvény célja, hogy a résztvevő gyárakkal közösen bemutassák a jövő munkahelyeit és a világ élvonalába tartozó munkahelyeit.

   Ziel der Nacht der modernen Fabriken ist es, die Arbeitsplätze der Zukunft und die weltweit führenden Arbeitsplätze zusammen mit den teilnehmenden Fabriken zu präsentieren..

   https://www.moderngyarakejszakaja.hu/

  • #879
   PannonNovum
   Adminisztrátor

   A DigiUp 4.0 projekt során elkészítettünk egy pályaorientációs kiadványt, amely tartalmazza a Magyarországon és Ausztriában tanulható digitális, Ipar 4.0-hoz kapcsolódó szakmák leírását.

   A kiadvány elektronikus formában az alábbi linken érhető el:

   https://www.flipsnack.com/E6EFB6AA9F7/digiup4-0-carieer-orientation-guidance.html?fbclid=IwAR22atl5bmkrpNPiHCIYGyXjgJ6fk1pYOSGqwLs1IbeXa-S-bRF_44LQrrE

  • #933
   PannonNovum
   Adminisztrátor
  • #935
   PannonNovum
   Adminisztrátor

   Elkészült a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaválasztási kiadványa a 2023/2024-es tanévre.
   A tájékoztatóban összegyűjtötték az oktatással kapcsolatos tudnivalókat a 2023/2024-as tanévre vonatkozóan valamint a Vas megyei szakképző intézmények képzési kínálatát és az általuk ajánlott szakmákat.

   VMKIK Szakma Kalauz

  • #1100
   PannonNovum
   Adminisztrátor

   A jövő szakmái

   Die Berufe der Zukunft

    

   Attachments:
   You must be logged in to view attached files.
  • #1264
   PannonNovum
   Adminisztrátor

   Pintér Róbert. „Elveszik-e a gépek a munkánkat?”.
   Információs Társadalom XXII, 3. szám (2022): 75–92.
   https://dx.doi.org/10.22503/inftars.XXII.2022.3.5

   A mesterséges intelligencia (MI) kutatásával kapcsolatos egyik legfontosabb kérdés, hogy a gépek elveszik-e a munkánkat. A cikk ezzel a kérdéssel kapcsolatban fűz fel egyetlen gondolatsorra fontos gazdasági és társadalmi jelenségeket. Kiindulópontja a termelékenység és a foglalkoztatottság szétválása, az MI hatása a munkára és néhány szakma érintettségének bemutatása. A tanulmány vizsgálja továbbá, mi történne velünk, ha nem lenne munkánk: miből tudnánk megélni, mi adna értelmet az életünknek és mihez kezdenénk a szabadidőnkkel. Ezen kívül bemutatja, hogyan lehet felkészülni az MI jelentette kihívásokra, mit tanítsunk ezzel kapcsolatban a gyerekeinknek, illetve hogyan lehet együttműködni a gépekkel az úgynevezett kentaur-MI révén. A befejezés egyrészt a távolabbi jövőbe tekint a poszthumán jövő és a (digitális) halhatatlanság felvillantásával, miközben leszögezi, hogy bizonytalan, mit hoz a jövő, másrészt felveti a gondolatot, hogy elindíthat-e az MI egy új civilizációs hullámot.

   Attachments:
   You must be logged in to view attached files.
  • #1268
   PannonNovum
   Adminisztrátor

   FÜLÖP ZOLTÁN
   AZ IPAR 4.0 FOGLALKOZTATÁSRA GYAKOROLT HATÁSA

   MUNKAÜGYI SZEMLE 61. ÉVF. (2018) 6. SZÁM

   A technológiai újítások erőteljesen hatnak a munkaerőpiacra. Napjainkban ehhez kapcsolódóan
   már egy fogalom is beépült a köztudatba: Ipar 4.0. A munkaerő-piaci hatások megmutatkoznak a
   munkakörök átalakulásában: újak jönnek létre, változik egy-egy munkakör tartalma, és akár meg
   is szűnhetnek, emellett kihatnak a foglalkoztatottak számára is.
   Ez a cikk áttekintést nyújt arról, hogy jelenleg világszerte milyen véleményeket fogalmaztak meg
   az Ipar 4.0-ról, és a feltételezett technológiai változások foglalkoztatásra történő kihatásáról.

   Attachments:
   You must be logged in to view attached files.
7 hozzászólás mutatása
 • Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.