Ipar 4.0 példatár/ Beispielsammlung Industrie 4.0

Kezdőlap Knowledge Hub Ipar 4.0 tudásbázis/ Industrie 4.0 Wissensbasis Ipar 4.0 példatár/ Beispielsammlung Industrie 4.0

13 hozzászólás mutatása
 • Szerző
  Bejegyzés
  • #600
   PannonNovum
   Adminisztrátor

   Az Ipar 4.0 példatár a műszaki innováción és alkalmazott gazdasági megoldásokon alapuló, versenyképes Ipar 4.0 megoldások összegyűjtését jelenti, a határtérségben élő fiatalok pályaorientációjához a szakképzési intézmények oktatói számára, a vállalkozások érintett szakemberei, valamint a gazdaságfejlesztésben érdekelt szereplők segítségével. A jó megoldások megismerése és adaptációs lehetőségek feltárása által javulnak a jövő nemzedék életkilátásai, nő határrégió népességmegtartó ereje is. Ebben a témakörben az ezzel kapcsolatos vélemény- és információcserére van lehetőség.

   Die Beispielsammlung Industrie 4.0 bedeutet die Sammlung der wettbewerbsfähigen Industrie 4.0 Lösungen auf Basis der technischen Innovation und der angewandten wirtschaftlichen Lösungen für die Lehrkräfte der Berufsbildungsinstitute zur Berufsorientierung der Jugendlichen in der Grenzregion mit der Unterstützung der betroffenen Fachleute der Unternehmen sowie der an der Wirtschaftsentwicklung interessierten Akteure. Durch das Kennenlernen der Best Practices und die Entdeckung der Adaptierungsmöglichkeiten verbessern sich die Aussichten der nächsten Generationen und erhöht sich auch die Chance auf Erhaltung der ansässigen Bevölkerung der Grenzregion. Zu diesem Thema ist auch ein Meinungs- und Informationsaustausch möglich.

  • #745
   dancsir
   Felhasználó

   Nyugat-dunántúli Ipar 4.0 Innovációs ökoszisztémáját alkotó meghatározó szereplők. Élményközpontok szerepe az ipar 4.0 szemléletű ismeretek bővítésében.

   Schlüsselakteure im Ökosystem der Industrie 4.0 in Westtransdanubien. Die Rolle von Erlebniszentren bei der Wissenserweiterung im Kontext von Industrie 4.0.

   ECOS4IN: http://palyazatok.pannonnovum.hu/ecos4in-projekt/

    

  • #752
   dancsir
   Felhasználó

   Ipar 4.0 magyarországi mintagyárakat bemutató videók/ Videos mit Modellfabriken in Ungarn für Industrie 4.0

   https://www.ipar4.hu/hu/page/tudasbazis-ipar-4-0-videok

    

  • #753
   dancsir
   Felhasználó

   Digitális fogalomtár

   A Modern Vállalkozások Programjának folyamatosan bővülő Digitális tudástárában megtalálja a digitalizáció legfontosabb fogalmait.

   Digitales Glossar

   Die ständig wachsende digitale Wissensbibliothek des Programms Modern Enterprise enthält die wichtigsten Konzepte der Digitalisierung.

   https://digitalisfogalomtar.vallalkozzdigitalisan.hu/

  • #880
   PannonNovum
   Adminisztrátor

   Kutatás

   A vállalatoknak meghatározó szerepük lesz abban, hogy a negyedik ipari forradalom hogyan formálja át a társadalmat, ugyanakkor a felsővezetők közül kevesen vannak meggyőződve arról, hogy saját cégük teljesen felkészült arra, hogy éljen az Ipar 4.0 kínálta lehetőségekkel – többek között ez derül ki a Deloitte Insights kutatásából. A tanulmány rámutatott arra is, hogy a cégek jelentős részénél úgy látják, nem áll rendelkezésükre az a munkaerő, amely segítségével képesek lesznek szembe nézni a jövő kihívásaival.
   A Deloitte Insights 19 országban, 1600 felsővezető bevonásával vizsgálta meg, hogy a vállalkozások mennyire állnak készen az Ipar 4.0 által kínált lehetőségek kihasználására. A felmérés négy területre – társadalom, stratégia, képességek, technológia – fókuszálva mérte fel a felsővezetők véleményét.

   A tanulmány itt olvasható: https://www2.deloitte.com/us/en/insights/deloitte-review/issue-22/industry-4-0-technology-manufacturing-revolution.html

  • #881
   PannonNovum
   Adminisztrátor

   Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform

   2016. májusában Magyarország Kormányának támogatásával és kötelezettségvállalásával, az akkori Nemzetgazdasági Minisztérium és az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet szervezésében hazai telephellyel rendelkező vállalkozások, kutatóintézetek, szakmai szervezetek és felsőfokú oktatási intézmények részvételével megalakult az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform. Ma jogi személyként, szövetségi formában az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával működik.

   A Platform megalapítása mögött az a felismerés áll, hogy az ipar az elmúlt években Magyarországon is egy új technológiai korszakváltásba lépett, amelyben az internet alapú gazdaság gyökeresen átalakítja a gyártási és a kapcsolódó logisztikai rendszereket. E folyamat a fizikai és a digitális világ közötti hidak kiépítését, különleges innovációs alkalmazkodást, a kihívásokra minden korábbinál gyorsabb válaszokat kíván a gazdaság szereplőitől, különösen a kormányzati iparpolitika kiemelt ágazataiban, de az állami gazdaságpolitikától, valamint az innovációs ökoszisztéma intézményeitől.

   A platform itt érhető el: https://www.i40platform.hu/hu

  • #882
   PannonNovum
   Adminisztrátor

   Digitális Jólét Program

   Magyarország kormánya által 2015 végén – az internetről és a digitális fejlesztésekről szóló nemzeti konzultáció, az InternetKon eredményei alapján – elindított, a digitális ökoszisztéma egészét érintő Digitális Jólét Program (DJP) célja, hogy Magyarország minden polgára és vállalkozása a digitalizáció nyertesei közé kerülhessen.

   A programról bővebben itt olvashatnak: https://digitalisjoletprogram.hu/

  • #883
   PannonNovum
   Adminisztrátor

   Ipar 4.0 Backstage podcastok 

   Beszélgetések az Ipar 4.0 témakörében, szakértőkkel, iparvállalatok kulcsszereplőivel

   https://podcast.mortoff.hu/?gclid=CjwKCAjw-rOaBhA9EiwAUkLV4sOFADALYSx92HJnyuYgsTmFLerXdWNuKc9SvDoNPaezg8fCnVNgjxoCKccQAvD_BwE

  • #884
   PannonNovum
   Adminisztrátor

   Ipar 4.0 pedagógus tájékoztató a Worldskills Hungary-n

   https://worldskillshungary.hu/ipar-40

  • #885
   PannonNovum
   Adminisztrátor

   Kerekasztal beszélgetés az Ipar 4.0 lehetőségeiről és veszélyeiről

   Az Ipar 4.0 kezdeményezések számos fejlesztési lehetőséget, ugyanakkor új, korábban ismeretlen informatikai kockázatokat is hordoznak az iparvállalatok számára. Az okos gyárak, az ún. smart factoryk az 5G-technológiával karöltve a jelenleg megszokottnál nagyságrendekkel hatékonyabb működést ígérnek, ám a korlátlan lehetőségek határtalan veszélyekkel párosulnak a kiberbiztonság területén. Hogyan lehet ezekre felkészülni, ezeket kivédeni? Az online beszélgetésen egyebek mellett szóba kerülnek a gyártókat érintő aktuális kiberbiztonsági kihívások, a gépjármű- és a gyógyszergyártás legfrissebb digitalizációs trendjei, az 5G-technológia ipari alkalmazásának lehetőségei és veszélyei, valamint az okos gyártási folyamatokhoz feltétlenül szükséges biztonsági szemlélet.

   https://www.youtube.com/watch?v=QCKiZQFn4yg

  • #1004
   dancsir
   Felhasználó

   INDIGO Ipari Digitalizációs szakmai nap

   Az EPIC InnoLabs Kft. (a SZTAKI és a németországi Fraunhofer Kutatóhálózat közös projektvállalata) szervezésében.
   A negyedik alkalommal megrendezésre került INDIGO Nap 2022 központi témája továbbra is az ipari digitalizáció, míg az idei kulcsszó a hatékonyság volt.. A programot úgy állították össze, hogy sok nemzetközi és hazai példával tudják illusztrálni, miként hozhat komoly javulást a hatékonyságban a digitalizáció. Partnereik esettanulmányai garantálták, hogy mindenki számára hasznos legyen a szakmai nap. Amerikából, Magyarországról és Ázsiából hallhattak a résztvevők példákat a gyártási és logisztikai digitalizációs megoldásokra, projektekre.

   Program weboldal: https://indigonap.hu/

  • #999
   dancsir
   Felhasználó

   Ipar 4.0 Technológiai Központ

   A Budapesti Műszaki Egyetem Technológiai Központjának a célja egyik oldalról, hogy minél több megoldást be tudjon mutatni, másik oldalról minél több, Ipar 4.0 megoldás iránt érdeklődő látogatót tudjon fogadni – ezáltal létrehozva egy élő “Ipar 4.0 piacteret”, ahol minél több projekt indulhat, ezzel korszerűsítve a magyar KKV-kat, a magyar ipart.

   https://www.ipar4.bme.hu/#page-content

    

  • #1260
   PannonNovum
   Adminisztrátor

   Networkshop 2022. konferencia

   A HUNGARNET Egyesület az ITM és a Digitális Jólét Program együttműködésével 2022-ben 31. alkalommal rendezte meg a felsőoktatás, a köznevelés, a kutatás és a közgyűjtemények legrangosabb hazai számítógép-hálózati és alkalmazási informatikai konferenciáját, a NETWORKSHOP 2022-t.

   A konferencia előadásainak anyagából készült kiadványban többek között olyan témák szerepelnek, mint a digitális átállás kihívásai, digitalizáció a szakképzésben, a digitális kompetenciafejlesztés jövője stb.

   Attachments:
   You must be logged in to view attached files.
  • #1272
   PannonNovum
   Adminisztrátor

   SZERB LÁSZLÓ – KOMLÓSI ÉVA – PÁGER BALÁZS

   ÚJ TECHNOLÓGIAI CÉGEK AZ IPAR 4.0 KÜSZÖBÉN – A MAGYAR DIGITÁLIS VÁLLALKOZÁSI ÖKOSZISZTÉMA SZAKÉRTŐI ÉRTÉKELÉSE
   NEW TECH FIRMS IN THE ERA OF INDUSTRY 4.0 – EXPERT SURVEY OF THE HUNGARIAN DIGITAL ENTREPRENEURIAL ECOSYSTEM

   Az információs technológia és az automatizálás egyre szorosabb összekapcsolódása, az Ipar 4.0 forradalmi jelentőségű változásokat hozott. Ezek a változások kihatnak a cégek termelékenységére, a foglalkoztatásra, közvetetten pedig érinti a társadalom egészét. A jelenség a vállalkozások esetében a digitális vállalkozás megjelenésével járt. Kérdés, hogy a vállalkozások hogyan találják meg a helyüket és szerepüket az új viszonyok között. A nagyvállalatok mellett versenyképes helyzetbe jöhetnek a kihívásokra rugalmasan reagálni képes KKV-k is. Kérdés az is, hogy az új folyamatok milyen kormányzati feladatok elé állítják az egyes országokat. Annak érdekében, hogy az új korszakba való belesimulás minél gördülékenyebben menjen végbe nélkülözhetetlen a jelenlegi helyzet alapos ismerete. A szerzők vizsgálatukkal azt kívánták feltárni, vajon a hazai új technológiai vállalkozások mennyiben vannak felkészülve az új korszakra, amit az Ipar 4.0 hoz el számukra. A szakértői vélemények alapján kirajzolódó kép rámutat a magyar digitális vállalkozási ökoszisztéma szűk keresztmetszeteire, amelyek jelenleg a hazai technológiai vállalkozásokat a negyedik ipari forradalom kihívásainak sikeres leküzdésében hátráltathatják.

   Attachments:
   You must be logged in to view attached files.
13 hozzászólás mutatása
 • Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.