Könnyű az elhelyezkedés, biztos a jövő és az átlag feletti a fizetés – Megéri manapság CNC-s szakmát választani!

A CNC-s tudással rendelkező szakemberek manapság rendkívül nagy megbecsülést kapnak. És nem csak idehaza, hanem külföldön is. Ráadásul mivel a készségeik és a képességeik óriási értéket jelentenek az ipari vállalatok számára, a megbecsülés anyagiakban is jól mérhető.

Már a kezdő szakemberek is átlagon felüli fizetéssel számolhatnak. Méghozzá szinte az iskola elvégzése után azonnal. Hiszen gyakorlatilag versengenek a cégek a CNS-s tudással rendelkező fiatalok iránt.

Ami egyébként nem egészen az a tudás, amire a többség asszociál, ha egy CNC-s munkakörről van szó.

Ne egy olajos gép mellett végezhető, komoly fizikai megterheléssel járó munkára gondolj. A CNC-s szakember ugyan kétkezi munkát végez, de a tevékenysége sokkal inkább közelít a mérnöki szakmákhoz, mint a fizikai munkvégzéshez.

A CNS feladata, hogy megadott paraméterek szerint állítsa be a CNC gépet. 

Leegyszerűsítve szinte ennyi.

Amire egyébként a szakma elnevezéséből is lehet következtetni. A CNC ugyanis egy rövidítés: Computer Numerical Control, azaz számítógépes számjegyes vezérlés.

Ahogy a szombathelyi BPW Hungária Kft. gyakorlati oktatója, Bolla László is fogalmaz.

“Ezek a szerszámgépek egy computer által vannak vezérelve. A gép kezelője beprogramozza, illetve beállítja a szükséges szerszámokat ahhoz, hogy a gép le tudja gyártani az alkatrészeket.”

Vagyis nincs piszok, nincs megterhelő fizikai munka… Lényegében “csak” a CNC gép precíz beállítása a feladat. Ami persze nem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. De megtanulni sem lehetetlen. Ha megvan az érdeklődés, gyakorlatilag szabad a pálya.

És, hogy hol lehet elsajátítani a szükséges tudást, milyen készségek szükségesek ahhoz, hogy keresett CNC-s szakember legyen belőled is? 

A következő bejegyzésünkben ezt is elmondjuk. A Vas Megyei Szakképzési Centrum kollégáját kérdeztük erről. LINK