Ipar 4.0 – A robotok önálló döntéseket hoznak?

Az Ipar 4.0 tulajdonképpen a negyedik ipari forradalom. Gyakorlatilag az automatizáció még magasabb szintre történő fejlődését jelenti. Egészen konkrétan: a legkorszerűbb ipari gépek már képesek önálló döntéseket hozni. Olyan döntéseket, amikhez már nincs szükség emberi beavatkozásra – részletezi Horváth Kristóf Tibor, az ELTE Savaria Egyetemi Központ hallgatója, aki azt is elmondja, hol tart most az ipar és mi vár ránk rövidesen.

Persze mindez nem azt jelenti, hogy a gyárakban nincs szükség semmilyen emberi jelenlétre. Csupán azt, hogy a jól programozott gépek képesek tanulni, ezáltal sokkal hatékonyabban tudnak elvégezni adott munkafolyamatokat.

Az alapokat természetesen az emberek tanítják meg a robotoknak, illetve a gépek tervezése is nagyon komoly szakképzettséget igényel.

Szóval a gépek karbantartásához, kezeléséhez szükség van a szakemberekre.

Ők a programozó tudással rendelkező gépészek. Olyan komplex, Ipar 4.0-ás készségeket birtokló szakemberek, akiket az ELTE szombathelyi campusán is képeznek.

Horváth Kristóf Tibor elmondása szerint az Ipar 4.0 alapjai iránt érdeklődők a szükséges tudást Bsc, majd MSc-s képzés keretében tudják elsajátítani.

Ahogy fogalmaz: az Ipar 4.0-ás alapok megszerzéséhez már a BSc-s képzésük alatt programozó és gépészmérnök tárgyakat vesznek fel. Majd a megszerzett tudást a mesterképzésben, az MSc szinten továbbfejlesztik.

Amire igencsak nagy az igény. Mivel a robotizáció a legtöbb gyártó cégnél már jelen van, így a jó szakemberekre is óriási a kereslet.

És nem csak olyasvalakikre, akik elméletben ismerik az Ipar 4.0 sajátosságait, hanem olyanokra, akik gyakorlati tudással is rendelkeznek.

Olyan fiatalokra, mint mondjuk az ELTE-ről kikerülő diákok.

Az egyetemen ugyanis nem csak az elméleti, hanem a gyakorlati oktatás is nagy hangsúlyt kap. A diákok speciális laborokban, egyedülálló robotokkal dolgozva sajátíthatják el a szükséges Ipar 4.0-ás tudást. Amiket aztán a későbbi munkahelyeken az elvárásoknak megfelelően tudnak még tovább fejleszteni.

Az egyetemen az egyszerű robotoktól kezdve a speciális hegesztő robotokig számos típus megtalálható. Ahogy Horváth Kristóf Tibor fogalmaz: ezen gépek segítségével, a szakképzett oktatók közreműködésével a mai kor követelményeinek megfelelően tudják megtanulni a programozás alapjait. Meg tudják érteni, hogyan gondolkodik egy robot az ember közreműködésével.

Vagy éppen az ember közreműködése nélkül.

Ha érdekel az Ipar 4.0, kíváncsi vagy, milyen robotokkal oktatnak a legkorszerűbb helyi gyárak tanműhelyeiben, ez a bejegyzés neked szól. LINK